Autóátírás: ez vár az okmányirodában

2018. 02. 09.

45888_source.jpg

Egyre élénkül a használt autók adásvétele, és ha valaki nem a Das WeltAutónál vásárol – amely vállalja az átíratást is –, az új tulajdonosnak el kell zarándokolnia az okmányirodába. De mire is ügyeljen ilyenkor az ember?

Noha természetesnek tűnik, de az okmányirodák tapasztalatai szerint sokan elfeledkeznek arról, hogy magukkal hozzák a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adóigazolványukat.

Az átíráshoz szükséges papírok

Ezután legyen kéznél az adásvételi szerződés, az eredetiség igazolás, a törzskönyv és az új biztosítás. Fontos, hogy gépjármű átírása előtt meg kell kötnia kötelező biztosítást az új tulajdonos nevére, ellenkező esetben az adásvételtől az átírásig eltelt időszak minden napja után meglehetősen magas fedezetlenségi díjat kell fizetni. A biztosításhoz szükséges az előző tulajdonos nevén szereplő forgalmi engedély, az adásvételi szerződés és a személyi okmányok.

Ha járműnek van érvényes műszaki vizsgája, az átírási folyamat elindul. De ha nincs, akkor nem nyomtatnak új forgalmit, hanem a régi hátuljára beírják az új tulajdonost, és a járművet ideiglenesen kivonják a forgalomból. Az érvényes műszaki vizsga után kap az autó és a tulaj új forgalmi engedélyt.

Ezekkel a költségekkel kell számolni az átírás során

Ami a járulékos költségeket illeti, számolni kell a vagyonszerzési illetékkel, amelynek összege az autó évjáratától és a teljesítményétől függ. Emellett az új forgalmi engedély, valamint az új törzskönyv kiállításának díja 6 - 6 ezer forint.

Egy használt autónak nincs mindig törzskönyve, például akkor, ha a kereskedő továbbértékesítési szándékkal veszi az autót, és a cége nevére íratja. Ekkor az okmányirodában passziválják a törzskönyvet, és hátulra kézzel beírják, hogy a tulajdonos a járműkereskedő. Ebben az esetben a kocsihoz nincs törzskönyv, és a vevő az átíráskor kap egy frissen nyomtatott példányt az okmányirodától.

Előfordul, hogy nem az eladó magánszemély nevén van az autó, és vannak olyan irodák, ahol nem végzik el az átírást, amíg az eladó nem íratta a nevére a kocsit.

Milyen szerződésekre van szükség az átíráshoz?

Ha egy kereskedő nem íratta a cége nevére kocsit, miután megvette, akkor a vevő két adásvételi szerződést kap: egyet, amivel a kereskedő (továbbértékesítési szándékkal) megvásárolta, és még egyet, amivel az új vevő megveszi a kereskedőtől. Ilyen esetben a kereskedő cégtől kérni kell egy úgynevezett illetékmentességi nyilatkozatot, ami a NAV honlapjáról a Nyomtatványkitöltő programokból letölthető nyomtatvány. Ezt a kereskedők általában nem felejtik el, és kitöltés után postán, személyesen vagy elektronikus úton az ügyfélkapun át is eljuttatható az adóhatósághoz.

Az aláírásra is figyelni kell

A szerződés megkötésekor minden esetben ellenőrizzük az eladó és a tanúk személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. Ha a nyomtatványboltban vásárolt 4 példányos, önindigós tulajdonjog átruházási szerződést használunk, arra különösen ügyelni kell, hogy az önindigó ellenére minden egyes példányt külön alá kell írni a feleknek és a két tanúnak, mert az aláírás minden példányon eredeti kell hogy legyen.

A Das WeltAuto használt autó kínálatát IDE kattintva érheti el.

A bejegyzés trackback címe:

http://dasblog.hu/api/trackback/id/tr5513617276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.